Kiss-Rigó László püspök kapta idén a Duna-díjat | Gál Ferenc Főiskola - Egészség- és Szociális Tudományi Kar

Kiss-Rigó László püspök kapta idén a Duna-díjat

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök kapta idén a Duna Televízió alapította, nyolcadik alkalommal odaítélt Duna-díjat. Az elismerést Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes, valamint Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója adta át december 12-én Budapesten.

Az ünnepségen Semjén Zsolt elmondta, a kitüntetést az alapítók szándéka szerint azok kaphatják, akik sokat tettek a nemzet megmaradásáért, a magyarság összetartozásáért.

A miniszterelnök-helyettes elmondta, a püspökre két szent volt nagy hatással: Teréz anya és Karol Wojtyła, azaz II. János Pál pápa. Gyermekként Kalkuttában is járt katolikus iskolába, ahol rendszeresen segített Teréz anyának, akitől megtanulta, hogy a segítségnyújtást a saját környezetében kell elkezdeni.

Kiss-Rigó László alapította a rendszerváltás után az első katolikus iskolát Esztergomban; az egyházmegyéjében pedig tíz év alatt nyolc templomot építtetett, továbbá iskolákat, óvodákat hozott létre. Egyházmegyéje 84 intézményben lát el köznevelési feladatot.

Az ünnepségen Dobos Menyhért közölte, hogy a díjazott Kun Éva alkotását veheti át. A szobor Szűz Máriát ábrázolja, kezében a több darabból álló Szent Koronával, amely az elszakított országrészeket szimbolizálja.

Kiss-Rigó László elmondta: jótékony célra ajánlja fel a díjjal járó összeget. Az egyik felét a közmédia „Jónak lenni jó!” adventi kampányának támogatására, a másikat pedig a gyimesfelsőloki plébánia közösségi házának befejezésére adja.

Végül így fogalmazott: „A kis Tisza partjáról is nagyon nagy hálával köszönöm meg a nagy Duna-díjat”.

Az elismerést az 1992-ben indult Duna Televízió szellemében hozták létre, abból a célból, hogy kifejezzék elismerésüket mindazok munkásságáért, akik sokat tesznek a nemzeti összetartozásért.

A kitüntetést először Csoóri Sándor író, költő, a Duna Televízió egyik alapítója vehette át. Őt követte Sára Sándor, a Duna Televízió első elnöke, majd Tőkés László református lelkész, európai parlamenti képviselő. 2015-ben a Csemadok, a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség, 2016-ban a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, 2017-ben Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, tavaly pedig a Rákóczi Szövetség volt a díjazott.

Forrás: Magyar Kurír

Kategória 
Hírek