Gyermek karitász képzés a gyulai Főiskolán

A Gál Ferenc Főiskola Egészség- és Szociális Tudományi Karán 2019. június 19-én Árvai Ferenc atya tartott tréninget a Katolikus Karitász részéről a gyermek karitász témában.
A programhoz a megye katolikus fenntartású intézményeiből csatlakoztak, illetve részt vett a Főiskola két hallgatója és oktatója is.

Ferenc atya színes előadásában láthattunk saját gyermek karitász csoportjának munkáját bemutató képeket, videókat. Elmondta, hogy a Caritas Jung és Junior azért hozta létre a gyermekek és fiatalok számára, hogy „divatba” hozzák az önkéntességet, a szeretetet, és szeretné országos szintűre terjeszteni ezt a lehetőséget, ami néhány egyházmegyében már működik.

A programról röviden:

Az előadás bemutatta, hogy a csoportvezetőket egy programterv, illetve egy „Junior Könyv” segíti.

A programba általános iskolától középiskolás korig bekapcsolódhatnak a fiatalok, ahol megtanulhatják, tapasztalhatják, hogy mi is az, ha valaki segítségre szorul. Tevékenységeikhez tartozik egy elméleti és egy gyakorlati rész is. Fontos hétköznapi témákat járnak körbe, pl.: kinek segít? –család, fogyatékkal élők, hajléktalanok, szenvedélybetegek stb. Megtanítja a fiatalokat az önmaguk és egymás tiszteletére és a gondoskodás fontosságára, mindezt Jézus Krisztus szolgálatában.

A programban a gyerekek, fiatalok részt vesznek az időseknek, betegeknek szóló programokon is, hogy megtanulják az elsősegélynyújtást, háztartási ismereteket és még számos mindennapi dolgot.

Köszönjük a Kar vezetésének, hogy részt vehettünk a programon. Ezalatt számos ötlet fogalmazódott meg bennünk, amellyel remélhetőleg a főiskolai élet mindennapjait is színesebbé tudjuk varázsolni.

Köszönettel:

a GFF-ESZK Ápolás- betegellátás és Szociális munka alapszakos hallgatói

 

Kategória 
Hírek