Előadás a Gyulai Törvényszék történetéről

A Gál Ferenc Főiskola szervezésében március 29-én jogi előadást hallgathattak meg a helyi idősek, a gyulai törvényszék történetéből. A kisebb részben jogi, nagyobb részben történelmi témájú előadást egy nyugalmazott helyi bíró, dr. Wlassits Gábor prezentálta hallgatóságának. Az előadó a gyulai törvényszék történetébe vezette be a nyugdíjasokból álló diákjait.

A jelenlévők 1897-től nyerhettek bepillantást a gyulai törvényszék működésébe. A programon kiderült: az intézménynek mindeddig 15 elnöke volt, melyek között az első országosan is kuriózumnak számított, hiszen Novák Kamill mindössze 30 évesen került kinevezésre, és 37 éven keresztül dolgozott a törvényszék élén. A későbbiekben szó esett az egykori bírák életéről és egy-egy korszak érdekesebb ügyeiről is.

A története felidézése során kiderült, hogy néhány évtizeddel ezelőtt gyermekek a gyulai vár környékén valódi kincseket találtak, amelyet az Almásy család egyik tagja az orosz bevonulás előtt próbált elrejteni. A fiatalok a könnyen jött zsákmányt Kolompár István illatszerügynökön keresztül próbálták értékesíteni, majd végül lopás és orgazdaság miatt börtönbüntetés lett a történet vége.

Az előadó kitért az érdekesebb büntetéskiszabási gyakorlatokra, párbajügyekre és lókupecek ügyeire is, akik a kehesség tüneteit próbálták meg trükkös módon eltüntetni vásárlóik elől.

Kategória: 
Előadások Hírek